0

Festa de Sant Antoni Abad



Un cop més la Festa a aplegat un notable nombre de persones que volien celebrar la festa bé beneint els seus animals, bé adquirint la llaminadura típica del dia, el rosco de Sant Antoni, bé fent les dues coses a la vegada, el cert és que com sempre aquesta festa serveix per passar una bona estona.


0

Festa de Sant Antoni Abad: Diumenge 17 a les 13, 15 hores



El proper diumenge dia 17 de gener a les 13:15 hores celebrarem per sisè any consecutiu la recuperada festa de Sant Antoni Abad, amb la benedicció dels animals .

Com ja vam explicar al document que va editar La Llinyola l’any 2004, quan des de la nostra associació es va recuperar aquesta celebració, la Festa de Sant Antoni Abad és una de les més tradicionals de Catalunya i honora al patró dels cansaladers i traginers.


A Sant Antoni Abad se’l coneix també per Sant Antoni d’Egipte, Sant Antoni del Desert, Sant Antoni el Gran o Sant Antoni “del porquet”, ja que aquest animal apareix al seu costat des de les primeres imatges que el representen, després s’anirien incorporant d’altres.

Sant Antoni va néixer a Egipte, va ser fill d’uns pagesos rics, però va sentir la crida de Crist i va abandonar casa seva per anar a viure al costat d’unes antigues tombes faraòniques al desert. Allà va viure vint anys. D’aquest sant sempre s’ha destacat la seva fortalesa d’esperit per combatre les temptacions i també la seva longevitat, i en tots dos sentits se li atribueixen una multitud d’anècdotes. Sabem del cert la data de la seva mort, el 17 de gener de 356.

L’origen de la Festa de Sant Antoni Abad
Va ser al segle X, en arribar les seves relíquies a França que es comença a celebrar la seva festa, cap al segle XIV se sap que es celebrava a Catalunya, Pais València, Illes Balears i Múrcia, i d’ença que interpretaven que el porc que hi havia als seus peus era un símbols de la protecció que cap als animals oferia aquest sant; i es va iniciar el costum de portar a l’església animals perquè fossin beneïts.




Demanar la benedicció dels animals era també  provar de garantir-se una millor vida, ja que significaven riquesa per qui els tenia;  servien pel transport, per conrear els camps i per tenir menjar i vestit.

A l’Edat Mitjana els frares de la  ordre de Sant Antoni Abad, van crear el costum, de deixar porcs pels carrers, perquè la gent els alimentés, després es donaven  als hospitals, o es rifaven per obtenir ajuts per les obres dels frares. Però no hi havia a la societat una idea generalitzada de respecte pels animals.  De fet als gossos se'ls estimaven sobre tot perquè els eren útil cura dels ramats o per caçar. Els gats en canvi estaven molt mal considerats ja que el comú de la gent creia que eren símbols del poder del dimoni, sobre tot els gats negres, així que perseguien i mataven tot gat que podien i per aquesta raó les rates van envair camps i ciutats estenent la terrible Pesta Negra, que va causa una gran mortalitat, ja que es multiplicaven sense que ningú las pogués deturar. Només els gats podien fer-ho en menjar-se les camades.



Decaïment de la festa. 
Amb el descobriment del motor d'explosió van fer-se cotxes i camions, i això fou la causa que  els traginers desaparegueren, de la mateixa  manera, el tractor va fer que la pagesia deixés de fer  servir bestiar per les tasques del camp, i aquesta festa de Sant Antoni va decaure.  A Sant Jaume va arribar a desaparèixer tot i que havia sigut una tradició arrelada on a més de beneir els animals es subhastaven el tradicionals rotllos del sant, unes postres pròpies per aquest dia.


Des de 2004 torna a ser una tradició recuperada
La Llinyola es va proposar recuperar aquesta festa, no només perquè hagués estat en altre temps una tradició del poble, sinó també pel que suposa de signe de respecte pels animals.  Es diu que es pot mesurar el grau de cultura d'un poble pel respecte que les persones tenen cap als animals i les plantes, i la Festa de Sant Antoni Abad, és una bona manera de deixar palesa aquesta capacitat per respectar els animals, a més de participar en una tradició cultural i tenir una bona excusa per comprar un “rotllo de Sant Antón”  per menjar de postres en aquest dia.